Samen met ons creëert u oplossingen in plaats van nieuwe vragen.

Nieuwsgierig?
Bel ons op 0413 366005 of neem rechtstreeks contact op met een van onze adviseurs..

Online starten in een nieuwe baan

Erik Schoemges ging de uitdaging aan!

 

Op 1 maart ging Erik Schoemges als verkoopadviseur buitendienst aan de slag bij Handelsorganisatie PD in Wijchen. “Nieuwe markten ontginnen, nieuwe contacten leggen en nieuwe klanten aantrekken voor deze groothandel in gasdistributiesystemen: ik had er ontzettend veel zin in. Twee weken later brak corona uit …“ 

 

Handelsonderneming PD wil zich de komende jaren verbreden naar de ‘groene’ markt, met toepassingen en service voor waterstofinstallaties en duurzame energie. Erik werd aangenomen om die nieuwe markt te verkennen.

 

Inwerken tijdens de lockdown

“Na jaren in de verkoop van bouwmaterialen koos ik er bewust voor om in een meer technologisch gerichte business en klantenkring te werken. Ik zag ernaar uit om snel in die wereld thuis te raken. Door met collega’s mee te lopen op de werkvloer en de weg op te gaan naar bestaande en potentiële klanten. Krap twee weken was ik in dienst, toen corona uitbarstte.”

 

Aanpassen

Het hele bedrijf moest zich aanpassen aan de nieuwe realiteit. Iedereen ging vanuit huis werken en gaandeweg werden businessplannen bijgesteld. Bij klanten langsgaan was er niet meer bij.

 

“Inwerken in deze bijzondere situatie is een hele uitdaging,” ervaart Erik. “Het gaat een stuk langzamer. Met collega’s meelopen was niet goed mogelijk vanwege de coronamaatregelingen. Informatie krijgen en vragen stellen verliep dus grotendeels online.”

 

Maak van de nood een deugd

Erik besloot niet bij de pakken neer te zitten, maar van de nood een deugd te maken. “Thuis, vanachter mijn computer en telefoon ben ik de markt gaan verkennen en benaderen. Veel bellen, gewoon doen, online proberen dingen op te pakken en vragen blijven stellen.”

 

Benut social media

“Via LinkedIn verken ik de markt en leg ik connecties met mensen binnen de duurzame markt,” vertelt Erik. “Regelmatig post ik berichten op LinkedIn en ik geef proactief reactie op berichten en in groepen.” Zo brengt hij Handelsorganisatie PD blijvend onder de aandacht en bouwt hij gestaag een relatienetwerk op.

 

Het loont

“Acquisitie doen is echt anders en veel lastiger vanachter je pc, maar het is een noodzakelijke investering voor de toekomst.” Zijn doorzettingsvermogen is groot én loont: Erik heeft inmiddels zo’n dertig nieuwe prospects geworven en drie serieuze klanten binnengehaald.

 

Toekomst: online en offline combineren

De online mogelijkheden zal Erik zeker blijven benutten. “Het bespaart geld en reistijd, ook voor de klant. Maar toch… er gaat niets boven live contact. Ik kan niet wachten weer de baan op te gaan en klanten op locatie te ontmoeten.”

 

9 Tips om nieuwe medewerkers in te werken op afstand

  1. Houd er rekening mee dat het inwerken langzamer gaat dan normaal
  2. Zorg voor een gedegen en betrokken begeleiding
  3. Stel bijvoorbeeld een mentor in als vraagbaak binnen je bedrijf
  4. Blijf in gesprek met elkaar over hoe het gaat en wat er nodig is.
  5. Plan daarvoor structureel overlegmomenten in
  6. Maak bespreekbaar waar ieder tegenaan loopt en hoe jullie daarmee omgaan
  7. Bied ondersteuning.
  8. Ben flexibel en bereid om te improviseren
  9. Stimuleer en probeer volop te gaan voor wat wel kan.